(Τα πιο κάτω τα βρήκα σε ένα φορουμ bodybuilder και τα γράφει ένας φυσιοθεραπευτής )
To αυξημένου βαθμού τράβηγμα ονομάζεται θλάση.
Όταν δηλαδή οι μυικές ίνες διαταθούν περισσότερο απ`όσο τους επιτρέπει το εύρως τους εκείνη την στιγμή και προκληθεί φλεγμονή με όλα τα επακόλουθά της (οίδημ-πόνος-αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά)…τότε λέμε πως προκλήθηκε τράβηγμα………….
Το μεγαλύτερου βαθμού τράβηγμα το λέμε θλάση και αυτή χωρίζεται σε 1ου 2ου και 3ου βαθμού.Επίτης ουσίας η θλάση 1ου βαθμού είναι το τράβηγμα. 2ου βαθμού οι μυικές ίνες έχουν διαταθεί υπερβολικά και ενδέχεται κάποιες να`χουν πάθει και κάποια μικρορήξη ενώ 3ου βαθμού θλάση είναι η γενικευμένη ρληξη των μυικών ινών με αποτέλεσμα την απουσία κίνησης και τον έντονο πόνο (μπορεί να χρειαστεί συραφή).
Πάγο τις πρώτες 2 ημέρες κάθε 1 ώρα για 12 λεπτά περίπου όχι πάνω από 15.
Ακινητοποίηση,όχι δέσιμο σ`εκείνο το σημείο εκτός και αν στο δέσει φυσικοθεραπευτής ή γιατρός (κάποιος που να ξέρει την τεχνική περίδεσης).
Αν δεν έχει υποχωρήσει σε 5-6 μέρες και εξαφανιστεί ο πόνος στις 8 τότε χρειάζεσαι φυσικοθεραπείες.
Πρόσεχε ενδέχεται να φύγει ο πόνος αλλά στην μονοποδική στήριξη να νιώθεις “βάρος στο σημείο“ και κατά την κάμψη αίσθημα διατάσης.Είναι φυσιολογική εξέλιξη της αποκατάστασης της βλάβης των μαλακών μορίων.
Καλό θα ήταν όταν υποχωρήσει ο πόνος να ξεκινήσεις διατάσεις στο όριο του πόνου…δηλαδή σταματάς 1 μοίρα πριν σε πονέσει,αλλά είναι επίφοβο διότι θέλει επίβλεψη και οδηγίες από κάποιον επαγγελματία.(πρινα και μετά πάγο…κλπ)
Και μερικά tips που ξέχασα.
-Θερμαντική αλοιφή όχι, είναι η μεγαλύτερη απάτη.Αποροφάται μόνο το 8-10% και το υπόλοιπο εξατμίζεται και αυτό που εισχωρεί,μπαίνει το πολύ 2-3 χιλιοστά μέσα οπότε δεν προσφέρει εν τω βάθη υπεραιμία αλλά επιφανειακή.
-Ζεστό θα βάλεις μετά τις πρώτες 3 ημέρες αφού περάσει δηλαδή το οξύ στάδιο και αυτό σε εναλλαγή με ψυχρό.Δηλαδή πάγο-θρεμά επιθέματα-πάγο….
-Μασάζ κλπ….μακρυά γιατί πρέπει να ξέρεις και κατεύθυνση των άκρων και ένταση και σημείο και πόσο και από πού προς τα πού.
Καλή επιτυχία.
Φιλακά Νίκος (φυσικοθεραπευτής).
Φίλε καλησπέρα.
Να σου ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που`χω μάθει-διαβάσει-ακούσει-
Η θερμαντικές αλοιφές το μόνο που κάνουν είναι να θερμαίνουν τους επιπολής ιστούς,το δέρμα και να ερεθίζουν λίγο τους μηχανο`υ`ποδοχείς και τα σωμάτια ruffini και paccini. Είπες πολύ σωστά πως ως επί το πλήστον επισέρχεται σε επίδραση θεραπείας placebo,δηλαδή δεν υπάρχει καμία βοήθεια από μέρους της αλοιφής απλά ο ασθενής νιώθει πως κάνει δουλειά,λειτουργεί και τον βοηθά.
Υ.Γ. Οι θερμαντικές κατά την αποθεραπεία μας στέλνουν πολλούς ασθενείς πίσω,γιατί ζεσταίνει την περιοχή,παίζει κανονικά ο άλλος διότι με το κατιόν σύστημα αναλγησίας και την απευαισθητοποίηση της περιοχής δεν καταλαβαίνει τυχόν τραυματισμό που κάνει revision…και μόλις φύγει η επίδραση της αλοιφής βγαίνει ένας νέος τραυματισμός….
Εγώ προσωπικά την θερμαντική την αποφεύγω όσο μπορώ και αν την εφαρμόσω αυτό γίνεται από το υποξύ στάδιο και μετά,σε μικρή ποσότητα και συνήθως στο τέλος της θεραπείας.
Όσον αφορά την μάλαξη θα συμφωνήσω μαζί σου στο ό,τι είναι πολύ δύσκολο να κάνει ζημιά στον εαυτό του,αλλά θα διαφωνήσω κάθετα στο ότι ένας φυσικοθεραπευτής με την μάλαξη που ξέρει να κάνει μικρό ρόλο παίζει.
Σκέψου το εξής,εν δυνάμη αιμάτωμα,το πιέζει-δεν τον πονά και την επόμενη δεν μπορεί να το πατήσει.Εγώ αν τον ψηλαφήσω θα το καταλάβω αμέσως,θα το σπάσω με τεχνική και θα του κάνω παγομάλαξη και εν τω βάθη θοπείες και ανατρίψεις και την επόμενη μέρα θα πετάει.
Σίγουρα ο καλύτερος θεραπευτής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός,αυτός ξέρει τις αντοχές και τα όρια του πόνου,αλλά θέλει και τις απαιτούμενες γνώσεις και εφαρμογές.
Μπορώ να σου πω 2-3 ακόμη περιπτώσεις που ενδέχεται να`χει κάποια υποτροπή το χτύπημα αλλά πιστεύω πως κατάλαβες τι θέλω να επισημάνω.